Web Analytics Made Easy - Statcounter

اعتراف دولت به گران کردن نرخ دلار برای تامین هزینه‌هایش، باعث فشار اقتصادی به مردم شده و معیشت خانوارها را با سختی مواجه کرد؛ اما شواهد نشان از اهداف سیاسی در پس تصمیمات اقتصادی و افزایش نرخ ازر دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور شامگاه پنجشنبه گذشته با تاکید بر اینکه از نظر اقتصادی نرخ ارز ایران ۲۵ یا ۲۷ هزار تومان نیست، گفت: ما این کار را کردیم تا بتوانیم اقتصاد کشور را اداره کنیم تا امروز دشمنان بگویند که فشار حداکثری شکست خورده و آنها به دنبال حل مسائل هستند و امروز ایران از موضع قدرت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سخنان آقای واعظی در حالی بیان شد که دولت و بانک مرکزی بارها بخصوص در مرداد ماه امسال اعلام کردند که به دنبال گران کردن ارز برای تامین کسری بودجه نیستند.

سخنان آقای رئیس دفتر مشخص می‌کند گرانی نرخ دلار و جهش آن در سال‌جای، آن‌هم پس از جهش ارزی سال ۹۷، با نظر و دستور مستقیم پاستور انجام شده است؛ هر چند آقای واعظی مدعی شده که این اقدام با هدف اداره کشور و مقابله با جنگ اقتصادی بوده، اما به نظر پشت پرده‌هایی وجود دارد که بررسی آنها خالی از لطف نیست.

نرخ دلار ابتدای امسال کمتر ۱۵ هزار تومان بود که حتی به ۳۲ هزار تومان هم رسید و امروز در محدود ۲۵ هزار تومان قرار دارد؛ این نشان می‌دهد ارزش پول ملی مان بیش از ۶۶ درصد فقط در سال جاری کاهش داشته است.

کارشناسان پس از صعودی شدن نرخ ارز در سال‌جاری؛ علت آن را سیاست اقتصادی دولت و بانک مرکزی عنوان کردند نه عوامل اقتصادی و یا تحریم‌ها.

برخی از صاحبنظران نیز این موضوع را مطرح کردند که دولت از افزایش نرخ دلار و برخی سیاست‌ها و تصمیمات اقتصادی که منجر به گرانی‌ها شد؛ اهداف سیاسی را دنبال می‌کند.

دولت حسن روحانی با حمایت اصلاح طلبان در سال 92 روی کار آمد و از همان ابتدا نگاه به خارج از کشور داشت؛ دولت تدبیر و امید به دنبال این بود که با مذاکرات هسته‌ای و برداشتن تحریم‌ها رونقی در کشور ایجاد شود. هدف مذاکرات هم لغو تحریم‌ها بود و سرانجام برجام در سال 94 نهایی شد و اجرای آن از 28 دی ماه همان سال اجرایی شد.

دولت ما با توجه به تعهداتی که در برجام داشت؛ همه را اجرایی کرد، اما طرف مقابل با کارشکنی از انجام تعهدات خودش سر باز زد؛ به طوری که ولی ا... سیف رئیس سابق بانک مرکزی آن زمان گفت: دستاورد برجام برای ایران تقریبا «هیچ» بود.

پس از ساکن شدن ترامپ در کاخ سفید، آمریکا در اردیبهشت ماه سال 97 بدون اجرای حتی یکی از تعهدات، از برجام خارج شد؛ حتی سیاست فشار حداکثری را در دستور کار خود قرار داد. با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دولت و اصلاح‌طلبان سعی کردند از بایدن در افکار عمومی جامعه یک منجی آن هم برای اقتصاد ایران بسازند.

فشار حداکثری آمریکا با مقاومت ملت ایران شکست خورده بود و به گفته رسانه‌های خارجی و حتی خود آمریکایی‌ها اثر تحریم‌ها در حال از بین رفتن بود. سیاست غربی‌ها در قبال ایران، سیاست انتظار و معطل کردن بود تا مانع تصمیمات داخلی برای اصلاح اقتصاد ایران و رونق تولید شوند؛ موضوعی که بعد از برجام کاملاً مشهود بود.

دولت و اصلاح طلبان که غرب برایشان سرزمین آرزوهاست، برای کشاندن ایران به پای میز مذاکره، از وضعیت و ابزاز اقتصادی برای پیشبرد اهداف سیاستی خود استفاده کرده و می‌کنند.

حال آنچه از سخنان واعظی می‌توان فهمید؛ این است که با توجه به نقش ارز در اقتصاد کشورمان، دولت از این اهرم برای ایجاد یک فشار مصنوعی استفاده کرده است؛ زیرا بیش از  85 درصد کالاهای وارداتی کشور، سرمایه‌ای و مواد اولیه است که با افزایش نرخ ارز علاوه بر بی‌ثباتی اقتصادی، به صورت مستقیم در افزایش رشد نرخ تورم اثر گذار است.

همانطور که در ایران گزارش اشاره شد؛ امسال ارزش ریال در مقابل دلار بیش از 66 درصد افت داشت؛ این در حالی است که براساس آمارهای مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطه به نقطعه بهمن ماه امسال به 48.2 درصد رسید؛ یعنی هزینه‌های خانوارهای ایرانی در بهمن امسال نسبت به بهمن سال گذشته به طور متوسط 48.2 درصد بیشتر شده است.

همچنین حدود 70 درصد سبد هزینه‌های خانوارهای متوسط و دهک‌های پایین جامعه را خوراکی‌ها تشکیل می‌دهند که تورم نرخ تورم نطقه‌ای در بخش خوراکی‌ها در بهمن ماه امسال به 66.7 درصد رسیده است.

دولت که به گفته کارشناسان و فعالان بخشی خصوصی برنامه اقتصادی نداشت و ندارد، علت گرانی‌ها را در خارج و تحریم‌ها عنوان می‌کرد؛ در حالی که بخش عمده‌ای از افزایش قیمت‌ها و موج گرانی‌ها به دلیل بی‌تدبیری دولت و گران شدن عمدی نرخ ارز مربوط است؛ موضوعی که کارشناسان و حتی موافقان دولت بر آن تاکید دارند.

ظاهرا دولت برای تامین اهداف خودش و خواسته‌های اصلاح طلبان با افزایش نرخ ارز و به تبع آن گرانی‌ها سعی داشت از اقتصاد برای مقاصد سیاسی استفاده و با این موضوع اثربخشی تحریم‌های ظلمانه بر جامعه کشور را به نوعی بیشتر کند.

به گزارش دانا؛ پس از اینکه نرخ دلار به صورت عمدی توسط دولت به 32 هزار تومان رسید، با پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا؛ بانک مرکزی نرخ را تا 21 هزار تومان پایین آورد تا بگویند اثر آمدن بایدن باعث کاهش نرخ ارز شده؛ اما این دولت بود که نرخ را بالا و پایین برد یا اینکه بیش از 8 میلیون کالای اساسی و مواد اولیه از اردیبهشت ماه در گمرکات مانده بود که پیروزی دموکرات‌ها در آمریکا، بلافاصله این کالاها ترخیص شد.

دولت اهداف دیگری هم داشت؛ با توجه به اینکه قاطبه کشور در حال حاضر و با وجود تحریم‌ها مخالف تصویب FATF در کشور هستند و حتی مدیران بانکی این موضوع را تایید کردند که با بودن تحریم‌ها، FATF هیچ اثری ندارد و می‌تواند کشور را قفل کند؛ دولت می‌خواست گران شدن نرخ ارز را گردن نپذیرفتن این موافقتنامه بیندازد؛ در حالی که هیچ وعده‌ای در مورد آن برای گشایش اقتصادی نمی‌داد.

 

سیاست‌های اشتباه دولت، تحریم‌ها را اثر بخش‌تر کرد

حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در گفت‌وگوهایی که با شبکه اطلاع رسانی راه دانا داشت، گفت: علت همه مشکلات وضعیت کنونی اقتصادی کشور داخلی است و سیاست‌های غلط داخلی موجب شده که تحریم‌ها اثر بخش‌تر باشد و عملا این گونه نیست که مسئله به خارج مربوط باشد.

وی می‌گوید: به نظرم به دلیل سیاست‌های غلط اقتصادی که حاکم شده است و بعد هم به دلیل اینکه دولت عملاً در خدمت منافع ذی‌نفع و ذی‌نفوذ بود؛ عملاً این سیاست‌ها ما را به سمت وضعیت بدتر پیش می‌برد و آن چیزی است که آمریکایی‌ها برای ما طراحی کرده بودند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: آقای بولتون می گوید در بهمن ۹۸ که چهل‌سالگی انقلاب است، دلار در ایران به ۲۰ هزار تومان می‌رسد و از چند ماه قبل پیش‌بینی‌اش این بود درحالی‌که مسئولان کشور ما این کار را کردند و واقعاً جای تعجب دارد که چگونه سیاست‌های داخلی در جهت برنامه و اهداف آمریکایی‌ها حرکت می‌کند.

راغفر ادامه داد: نویسنده کتاب بسیار تأثیرگذار و مهم هنر تحریم که مسئول قبلی تحریم‌های آمریکا علیه ایران است، صراحتاً می‌گوید که هدف آمریکا از براندازی در ایران، این است که ما باید کاری کنیم که مردم ناراضی شوند و به همین دلیل باید بیکاری زیاد شود و قیمت‌ها افزایش پیدا کند و قدرت خرید مردم به‌شدت کاهش یابد؛ می‌بینیم که این سیاست‌ها دقیقاً سیاست‌هایی است که در ایران اتخاذ می‌شود.

وی گفت: وضع معیشت مردم به‌خصوص طبقات متوسط و پایین جامعه در اثر تغییرات نرخ ارز و تورمی که حاصل افزایش نرخ ارز سخت و اسفبار شده و مهم‌ترین عامل افزایش نرخ تورم در کشور افزایش نرخ ارز است؛ چون پیامدهای آن خیلی گسترده است و روی همه حوزه‌های زندگی مردم اثر می‌گذارد.

به هر حال افزایش و بی‌ثباتی اقتصادی در کشور به دلیل اخلال ارزی، آسیب جدی به اقتصاد و جامعه زد و دولت می‌خواست با گران کردن نرخ هر دلار آمریکا در بازار داخل، بهره برداری سیاسی کند.

انتهای پیام

منبع: دانا

کلیدواژه: افزایش نرخ ارز اصلاح طلبان هزار تومان بانک مرکزی گران کردن تحریم ها سیاست ها گرانی ها نرخ تورم نرخ دلار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۷۲۸۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور ۲۵ هیئت تجاری در اکسپو نشان از رشد ایران با وجود تحریم

نایب‌رئیس اتاق ایران در حاشیه بازدید از نمایشگاه ایران‌اکسپو، گفت: ابراز علاقه‌مندی این تعداد از کشورهای مختلف برای بازدید از توانمندی‌های صادراتی ایران نشان می‌دهد که باوجود تحریم‌ها، ایران قادر است مسیر رشد و توسعه را طی کند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم حسین پیرموذن،نایب‌رئیس اتاق ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اتاق بازرگانی ایران بازدید از نمایشگاه ایران‌اکسپو 2024 که درواقع نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران است، اولویت این دوره هیات نمایندگان اتاق ایران را تلاش در راستای تقویت صادرات غیرنفتی دانست و تأکید کرد: کمک به درآمدزایی کشور با توجه به تنگناهای اقتصادی و ارزی حاکم، یکی از برنامه‌های اصلی اتاق ایران در دوره دهم است.

وی تصریح کرد: بخش خصوصی و در رأس آن اتاق ایران تلاش می‌کند طی سالی که به‌عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده است، زمینه تولید و صادرات بیشتر را فراهم کند. در این مسیر به حمایت‌های دولت هم نیاز دارد. خوشبختانه همکاری که برای برگزاری ایران‌اکسپو در ابتدای امسال بین بخش خصوصی و دولت صورت گرفت شروع خوب و امیدوارکننده‌ای درهمین راستا بود.

او ادامه داد: در ایران‌اکسپو توانمندی‌های صادراتی ایران را به نمایش گذاشتیم و با حضور هیات‌های تجاری از 25 کشور مختلف، نشان دادیم که اقتصاد ایران علی‌رغم محدودیت‌های ناشی از تحریم توانسته است سطح تولید و به دنبال آن صادرات خود را ارتقا دهد.

نایب‌رئیس اتاق ایران مشارکت اتاق در برگزاری ایران‌اکسپو و ایجاد پاویونی در این نمایشگاه را در راستای نمایش ظرفیت‌های استان‌های مختلف کشور، مؤثر ارزیابی کرد و افزود: هیات‌های تجاری مختلفی که به دعوت اتاق ایران از نمایشگاه اکسپو دیدن کردند، نشست‌های رودررویی با فعالان اقتصادی ایرانی داشتند که همچنان ادامه دارد. بدون شک ایران برای مقابله با محدودیت‌های ناشی از تحریم به برگزاری نمایشگاه‌هایی از این دست نیاز دارد تا بتواند خود را به بهترین شکل معرفی کند.

پیرموذن از مطلوبیت کالاهای ایرانی در بین فعالان اقتصادی دیگر کشورها سخن گفت و تأکید کرد: ابراز علاقه‌مندی این تعداد از کشورهای مختلف برای بازدید از توانمندی‌های صادراتی ایران نشان می‌دهد که باوجود تحریم‌ها، ایران قادر است مسیر رشد و توسعه را طی کند.

او تأکید کرد: اتاق ایران حضور پررنگ در بازارهای جهانی و برپایی نمایشگاه‌های دائمی را در برنامه کاری خود دارد و ایجاد پیوندهای اقتصادی برای تقویت صادرات غیرنفتی را دنبال می‌کند. درواقع افزایش سطح درآمدهای ارزی کشور در این تنگناهای اقتصادی یکی از برنامه‌های اصلی اتاق ایران است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حضور ۲۵ هیئت تجاری در اکسپو نشان از رشد ایران با وجود تحریم
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • رئیسی: تحریم‌ ایران به نتیجه نرسیده
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • عملیات «وعده صادق» نشان داد جنگ‌هراسی در اقتصاد تاثیرگذار نیست
  • واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم های سه کشور علیه ایران: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • ایران تحریم‌ناپذیر است
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!